Csak haladóknak!

Állásban haladni: hogyan legyünk haladó álláskeresők, hogyan építsünk fel egy sikeres personal brand-et? Tanácsok, aktualitások csak haladóknak!

2010.12.17. 17:31 Hajdu Zoltán

A kivételesség anatómiája

Vannak, akik még a kivételesek közt is kivételes teljesítményre képesek a pályájukon és az életükben. Vajon mi ennek az oka?

A rendkívül sikeres emberekről szóló történetek látszólag az intelligenciáról, a tehetségről és az ambícióról szólnak. Malcolm Gladwell a Kivételesekben bebizonyítja, hogy a siker története valójában teljesen más, és ha meg akarjuk érteni, hogy egy ember miért fut be, akkor alaposabban szemügyre kell vennünk a körülményeit - a családjukat, a születési helyüket, sőt a születési dátumukat is. A siker története sokkal bonyolultabb - és sokkal érdekesebb is - mint azt első pillantásra gondolnánk. Például kevesen tudják, hogy Michael Jordan melyik sportágban kezdte a karrierjét és hogy ott csak közepes eredményeket ért el. (baseball-osként kezdte pályafutását)

Vajon miben hasonlít egymásra a kivételesen sikeres Bill Gates és a Beatles, miért kiemelkedőek az ázsiaiak a reál tudományokban, milyen rejtett lehetőségei vannak a sztársportolók, miért olyan hasonló a legjobb New York-i ügyvédek háttere és története, miért él a a világ legokosabb embere teljes ismeretlenség? Mindez a generáció, a család, a kultúra és a társadalmi hovatartozás eredménye.

Az outlier-ek, a kivételes emberek élete - azoké az embereké, akiknek teljesítménye kilóg az átlagos tartományból.

A következő néhány hétben a fenti kérdésekre igyekszünk választ adni olvasóinknak!

Szólj hozzá!

Címkék: aktualitások


A bejegyzés trackback címe:

https://csakhaladoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr862522336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása