Csak haladóknak!

Állásban haladni: hogyan legyünk haladó álláskeresők, hogyan építsünk fel egy sikeres personal brand-et? Tanácsok, aktualitások csak haladóknak!

2010.02.15. 14:35 smartstaff

Mottónk: állásban haladni

Nem szeretnénk most nagyot mondani, de fontosnak tartjuk egy post erejéig kiemelni (bár többször is érdemes lenne, mert hajlamos az ember elfelejteni) a haladó álláskeresés lényegét. Haladni annyit tesz a mi látásmódunkban, hogy aktívnak lenni, irányítani, tanulni, felkészülni, megismerni és reagálni az álláskeresés során.

Az álláskeresés ugyanolyan tevékenységnek tekinthető, mint például megkeresni a számunkra legmegfelelőbb pékséget, még ha mosolyt is csalunk ezzel a hasonlattal valaki arcára (egyébként pedig, ha így történt, akkor az sem baj, a mosoly pozitív hatásait senki sem kérdőjelezi meg). Feltesszük a kérdést: mit jelent az álláskeresés a magyar embernek? Ez a legfontosabb kérdés, amelyre a választ nagyban befolyásolják történelmi, gazdasági és társadalmi hatások. A magyar álláskeresők kulturális múltja megmagyarázza, miért vagyunk sikertelenek sok esetben. A szakemberek és pszichológusok, társadalomkutatók is egyetértenek abban, hogy a magyar társadalom általánosságában passzív, negatív hozzáállású és irányított életvezetést igényel. Ezt egyszerűbben úgy fogalmazhatnánk meg, hogy egy átlagos magyar ember nem szeret sokat és aktívan dolgozni, szereti, ha az ölébe hullik a jó állás, és a problémák, akadályok megoldását mástól (sok esetben csak az államtól) várja. Számos kivétel van ezen általánosítás alól, ezzel csak rávilágítani szerettünk volna, hogy a társadalmi háttér nem éppen álláskereső-barát.

Ugyanakkor, hogy teljes legyen a kép minden álláskereső fejében, szeretnénk pár trendre és aktuális munkaerő-piaci adatra felhívni a figyelmet. Ha Ön is álláskereső, valószínűleg megtalálja saját helyét ezen információk között, viszont sokan nem. A legfrissebb talán az az adat, amelyet az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tett közzé év elején. E szerint a bejelentett állások száma és a nyilvántartott álláskeresők száma is jelentős növekedést produkált 2010 elején. Előbbi a támogatott közmunka programok jóvoltából, utóbbi pedig sajnos a továbbra is elhúzódó gazdasági válság hatására. Az álláskeresés 2009 óta mindennapi téma a hétköznapokban, és sokszor biztosnak tűnő helyzetben is akut problémává válhat. A régóta állást keresők és a válság hatására hatványozottan megnövekedett új álláskeresők száma is azt jelzi, az a kérdés, hogy mit jelent a magyar embernek az álláskeresés, nem mellékes. 

Egy 2009 februárjában végzett kutatás eredményei elég jól megválaszolják e kérdést. A válság kiteljesedését 2009-ben élhettük meg Magyarországon, így az elbocsátások száma is erőteljesen növekedett ebben az időszakban. Az álláskeresők többsége az interneten informálódott az állásokról, emellett a személyes kapcsolatok felhasználását tekintettük még járható csatornának az álláskeresés során. Az álláskeresők között különbség tehető lakóhelyük szerint is: a budapestiek jellemzően igénybe veszik a személyzeti tanácsadó cégek szolgáltatásait, míg a vidékiek inkább a Munkaügyi Központoknál keresnek. Mit gondol, ennyi elég? Minden lehetőséget kiaknáztak? És Ön hol keres állást?
Mi úgy gondoljuk, ez ma csak az első lépés. A tudatos felkészülés, és önmagunk megismerése, irányítása szükséges ahhoz, hogy sikeresek legyünk ebben a harcban. Lehet, hogy megvan bennünk az, ami szükséges az állás betöltéséhez, ha azonban nem tudjuk kicsalogatni és megmutatni, nem tudunk megfelelően reagálni, akkor ez nem elégséges. Újra szeretnénk megerősíteni Önben és minden álláskeresőben, aki olvassa majd ezt a blogot: Haladónak kell lenni álláskeresésben is, és aktívan részesévé, alakítójává válni az álláskeresési folyamatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: munka állás álláskeresés álláskeresők aktív jelentkezés részvétel haladni haladók állásban


A bejegyzés trackback címe:

https://csakhaladoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr581760239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása