Csak haladóknak!

Állásban haladni: hogyan legyünk haladó álláskeresők, hogyan építsünk fel egy sikeres personal brand-et? Tanácsok, aktualitások csak haladóknak!

2011.04.21. 10:40 smartstaff

Pályázási célok

Egyszerű, de mégis nehéz feladat céljaink elérése. Ahhoz, hogy elérjük, el kell képzelnünk mit is akarunk, a figyelmünket rá kell irányítani erre, tervet kell készítenünk és megfelelő kitartással a végrehajtásra kell koncentrálni. Egy jó terv melletti kitartással, megfelelő motiváltsággal a siker kulcsa a kezünkben van. Ami az utunkba állhat azok az önkorlátozó sémák, ha beleesünk egy ilyen önkorlátozó sémába a cél elérése egyre nehézkesebb lesz, távolabb kerül tőlünk: nem látjuk át a helyzetünket. Ahelyett, hogy túljutnánk küszködünk a felénk küldött szülői parancsokkal. Eric Berne által létrehozott tranzakció analízis elméletének lényege, hogy minden ember személyiségében három én-állapotot lakozik: a szülői, a felnőtt és a gyermeki. Mind a három én-állapotára szüksége van az egészséges és kiegyensúlyozott személyiségnek. Ha a felnőtt ént a „gyermeki” – „szülői” ellepi, akkor küszködik az egyén, s nem képes megfelelően gondolkodni és jó lépéseket tenni. Főnökök gyakran aktiválják a szülői ént. A beosztott pedig önkorlátozó sémáinak átlátása és túljutás helyett gyakran a munkahelyen is küszködik a szülei által átgondolatlanul felé küldött parancsokkal.

Ahhoz, hogy nekifussunk egy új munkahelynek, ismernünk kell legalább alapfokon önmagunkat, én állapotainkat, érzéseinket, elvárásainkat a céllal kapcsolatban. Régi mantra, hogy az önismeret a siker egyik kulcsa, hiszen ha tisztába vagyunk főleg erősségeinkkel (USP) és gyengeségeinkkel, motivációinkkal, akkor a jövendőbeli cég szolgálhat minket! Igen, nemcsak mi a céget. Kimagasló teljesítményt abban az esetben vagyunk képesek elérni, ha nemcsak akarjuk, de „érezve” látjuk is, hogy hova haladhatunk az adott munkahellyel. Ahhoz, hogy munkánkban sikeresek legyünk nemcsak akarni kell azt, hanem szeretni is, amit csinálunk, így elkerülhető a munkába való belefáradás (Lásd Flow). Mint ahogy már korábban írtuk a megfelelő motiváltság elérésében kulcstényező a jelenre fókuszálás. Abban az esetben, ha a konkrét feladatunkra fordítjuk erőinket, kialakítunk egy fókuszt, akkor sokkal könnyebb a cél elérése.

 

A mai mantra:

KÉPZELET-
FIGYELEM-
TERV-
FEGYELEM (KITARTÁS)-
És VÉGREHAJTÁS.

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka énkép karrier álláskeresés önismeret aktualitások csak haladóknak


A bejegyzés trackback címe:

https://csakhaladoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr572844473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása