Csak haladóknak!

Állásban haladni: hogyan legyünk haladó álláskeresők, hogyan építsünk fel egy sikeres personal brand-et? Tanácsok, aktualitások csak haladóknak!

2011.01.18. 14:35 smartstaff

A hallgatók több mint fele azért vállal munkát, hogy tanulhasson

Megoldás lehet a ledolgozható tandíj

Tandíj, költségtérítés, BKV bérlet, étkezés, koli vagy albérlet együtt hatalmas költség és akkor még egy moziban sem járt a diplomájáért küzdő fiatal. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája arra volt kíváncsi pontosan miből is finanszírozzák a hallgatók a megélhetésüket, hányan dolgoznak, miként teremtik elő a havi közel százezres apanázsukat. A több száz hallgató bevonásával készült felmérés szerint a hallgatók 29%-a  dolgozik azért, hogy legyen miből tandíjat, költségtérítést fizetni, 53%-uk pedig a tankönyvekre, szakmai programokra, vizsgadíjakra teremti elő saját erejéből a pénzt. A tanulmány arra is rávilágít, hogy a vidéken élő diákok hamarabb állnak a saját lábukra és kezdenek dolgozni, aktívabbak, mint a fővárosiak.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy a költségtérítéses hallgatók mindössze 16%-ának tudják a szülők teljes egészében fedezni a képzés  költségeit. 29% ezért egyedül teremti elő az összeget, 12% diákhitelből fizet, 13% pedig szülői segítség mellett maga is hozzátesz a költségekhez. A járulékos költségeket, mint például a tankönyvek, a szülők 27%-a tudja fedezni gyermekének. A lakhatás valamivel könnyebb, hiszen a főiskolai évek alatt a megkérdezett hallgatók több mint fele még otthon lakik, a nappali tagozatosok 14%-a pedig kollégiumi ellátásban részesül. A lakhatási költségek fedezését a nappali tagozatos hallgatók esetében így 66%-ban a szülők állják.

A megélhetési költségekről, étkezésről, utazásról, telefonköltségekről azonban a megkérdezett hallgatóknak már 65%-a teljes egészében, vagy részben önmaga gondoskodik. A szórakozás az a terület, ahol a fiatalok a legönállóbbak. 72%-uk ezt már egyedül finanszírozza, illetve csupán a szülők 12%-a száll be a bulik költségeibe.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) felmérésük nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a hallgatókat nagymértékben megterhelheti a tanulási költségek előteremtése. Sok időt és energiát emésztenek fel az olyan alkalmi, vagy diákmunkák, amelyek nem kapcsolódnak szervesen az adott hallgató tanulmányaihoz, így a későbbiekben szakmai tapasztalatként sem segítik az elhelyezkedést. A MÜTF az ellentét feloldására dolgozta ki országosan egyedülálló koncepcióját, mely szerint a tandíjat nem kell kifizetnie annak, aki a főiskola által közvetített szakmailag is releváns gyakorlati helyen azt ledolgozza. Ezáltal a hallgató idejét nem veszi el az értékes szakmai gyakorlattól, hanem karriere megalappozása közben keresheti meg a tanulása költségeit. A főiskola iskolaszövetkezeten keresztül, illetve saját kiterjedt céges kapcsolatrendszerét felhasználva keres álláslehetőségeket a diákoknak.

Forrás: Shortcut

Szólj hozzá!

Címkék: aktualitások


A bejegyzés trackback címe:

https://csakhaladoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr342592930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.