Csak haladóknak!

Állásban haladni: hogyan legyünk haladó álláskeresők, hogyan építsünk fel egy sikeres personal brand-et? Tanácsok, aktualitások csak haladóknak!

2010.02.22. 12:12 Hajdu Zoltán

Álmodozzunk bátran, ez a siker gyerekszobája

Jó hasonlatnak tűnik a gyerekszoba, mert álmodozni is gyakran csak a gyerekek mernek. Én most merész leszek, és azt mondom, merj álmodozni, merj remélni és merj tervezni. Ezek a folyamatok olyan pszichológiai változásokat indítanak el benned, amelyek nélkül elégedett, kiegyensúlyozott élet (vagy munkavégzés, teljesítés - hiszen itt töltöd az időd 80%-át) elképzelhetetlen.

Az álmodozás egyfajta önmotiváció, vágyaink kivetülése. A sikeres personal brand kialakításában fontos szerephez jut, amelynek eléréséhez neked kell a legtöbbet tenned: a motiváció és megfelelő fókuszálás elsősorban rajtad múlik. Ahhoz hogy motivált legyél, fontos hogy tisztában legyél azzal, pontosan ki is vagy, és mit szeretnél elérni. Elégedettséged legfőbb meghatározója, hogy az a feladat, tevékenység, amit végzel, mennyire van összhangban azzal, aki vagy. És itt kanyarodok vissza ahhoz a gondolathoz, hogy alapos önismeret elengedhetetlen mindehhez.

Tedd fel magadnak a kérdést: hol akarsz tartani 5 év múlva, 20 év múlva, mi az, amit szeretnél csinálni, elégedett vagy-e az életeddel? Ezek a kérdések arra világítanak rá, hogy melyek a legfontosabb céljaid. Azok a céljaid, amelyeket talán sosem mondasz ki, mert álmodozásnak vélted. Ne felejtsd el őket, mert a legnagyobb motiváló, ösztönző erőt képviselik az életedben. Ezt az “álmot”, elképzelést viszont tárgyilagos, konkretizált formába kell öltöztetned ahhoz, hogy sikerre vidd.

Sokunk egyik legfőbb célja az anyagi biztonság, függetlenség. Neked is? Ez tárgyilagos, realista elképzelés, ugyanakkor mögötte egészen más dolgok húzódnak meg. Azt mindig elfelejtjük átgondolni, hogy miért is ez a cél?
Te mit valósíthatsz meg általa? Valószínűleg valami mást, ami közel áll az “álmodhoz”. Céljaidat mindig a szerint határozd meg és értékeld, hogy elérésük mit nyújt számodra. A megvalósítás során nagyon fontos, hogy hosszú távú céljaidat (vagyis gyermeki elnevezéssel: álmaidat) lebontsd kisebb léptékűekre, amelyeknél ne felejtsd el a következőket szem előtt tartani:

  • Legyenek mérhetőek: legyenek egyértelmű ismérvei, ismertető jegyei
  • Legyenek elérhetőek: legyenek összhangban személyes lehetőségeiddel és képességeiddel
  • Legyenek tőled függőek: a velük kapcsolatos eredmények csakis általad legyenek befolyásolhatóak, csak a te teljesítményedet tükrözzék


Ha ezeket szem előtt tartod, sikerrel valósíthatod meg kisebb céljaidat és általuk előbb vagy utóbb a hosszú távra kitűzött célt is. A kisebb mérföldkövek a folyamat épülése mellett komoly motiváló tényezőnek számítanak, sikeres teljesítésük pozitív visszacsatolás számodra, sikerélmény, ami további motivációt, hajtóerőt ad álmaid megvalósításában. Álmodozni tehát szabad, csak sose feledkezz meg róla, hogy ki vagy, és mire vagy képes (önismeret ASAP).
 

Szólj hozzá!

Címkék: célok siker énkép álmok eredmény önismeret teljesítmény álmodozás fókusz hajtóerő personal branding haladni csakhaladoknak csak haladóknak personal brand haladók


A bejegyzés trackback címe:

https://csakhaladoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr551780554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása