Csak haladóknak!

Állásban haladni: hogyan legyünk haladó álláskeresők, hogyan építsünk fel egy sikeres personal brand-et? Tanácsok, aktualitások csak haladóknak!

2010.02.19. 22:18 Hajdu Zoltán

Gyorsjelentés a HR fizetések háza tájáról

Úgy gondolom - habár magam is a munkaerő-piac másik oldalán állok- a HR fizetések (mint minden más fizetés) az álláskeresőket is érdeklik. Egyrészt azért, mert a „háeres is dolgozó ember”, másrészt meg azért, mert a humán erőforrás azon kevés szegmens közé tartozik, amelyről minden álláskeresőnek saját jól-felfogott érdeke informálódni.

Azért is motoszkál ez a téma a fejemben, mert a fejvadászatot is ide sorolhatjuk tulajdonképpen, így egyenesen következik ebből, hogy az én „fizetésemet” is be kellene skatulyáznunk a majdan bemutatott kategóriák egyikébe. A HR Portal által végzett kutakodás eredményeként kirajzolódó kategóriák gyorsjelentésnek jók, azonban senki ne gondolja, hogy a válság alatt/után a HR szektor él és virul, mint hal a vízben.

A téma mélyebb értekezést is megérne, én erre nem vállalkoznék, tekintve, hogy ott vagyok, ahol a part szakad: érdekem fűződik ahhoz is, hogy az álláskeresők pártján a nyitott publicitás zászlaját lengessem, ugyanakkor, mint a felsővezetői kiválasztási folyamatokban aktív résztvevő konzekvensen ezen információk bizalmassága mellett álljak ki.
A Hewitt 2009-es kutatási eredményeinek értelmezéséről, amely 99 cég adatait összesíti, azonban annyi mindenképpen elmondható, hogy az iparág, vállalatméret, földrajzi elhelyezkedés vagy bevétel erősen változó képet rajzol ki, ezért a lenti fizetési kategóriák a jövedelmek középső 50%-át adják meg (ezért ne felejtsük, hogy ebben a szektorban is van 25% aki ennél kevesebbet és ennél többet is keres).

Lássuk az éves (bruttó) átlag alapfizetéseket milliárdos évi árbevétellel rendelkező és több száz főt foglalkoztató cégek esetében pozíciók szerint!

A Személyzeti igazgatóságig jutott szakemberek évi szinten 9 és 18,5 millió forint között vihetik haza bérüket, amelyhez akár 5,3 milliós változó bér is társulhat.

A HR menedzserek már konszolidáltabb fizetéssel büszkélkednek, de még ők is 5,1 és 10,6 millió forintos éves alapbérrel rendelkeznek, amelyhez a változóbér 135.000 és 2 millió forint között mozog.

Jöjjenek most a különböző specialisták:

  • Szenior humán erőforrás specialista: 2,8 és 6,7 millió forint közötti alapfizetés és 285.000 vagy akár 1,1 millió forintos változó bér
  • Humán erőforrás specialista: alapbérük már „csak” 3,2 és 5 millió forint között mozog, a változó bér pedig 175.000 és 716.000 forint közötti
  • Junior humán erőforrás specialista: 2,8 és 4,4 millió forint közötti lehet az éves alapbér, amelyre rájöhet még a 88.000 és 534.000 forint közötti változó bér
  • Toborzási és kiválasztási specialista: bruttó alapfizetésük 2,9 és 5,1 millió forint lehet, a változó bérről viszont nincsenek adatok

 

Az legtöbb adminisztrációval járó pozíció betöltői, a Munkaügyi adminisztrációs vezetők évente 3,8 és 4,2 millió forintos alapfizetést tehetnek le az asztalra, azonban a változó bérről itt sincsen információnk.

Végül pedig, lássuk az oly közkedvelt titulust, a HR asszisztenst. A klasszikusan ezen pozíciót betöltők éves alapbére 1,3 és 3,1 millió forint közé tehető, változó bérük pedig 123.000 és 370.000 forint között ingadozhat. Ők keresnek a legkevesebbet, éves bérük a magyar átlagkereset is lehet az kisebb fizetések esetében.

Magánvéleményem van, de mint az álláskeresőknek szánt tanácsadói blog szerzője csak annyit tennék közzé, mint nagy bölcsességet: érdemes ezekkel a fizetésekkel tisztában lenni, de kezeljük őket fenntartásokkal.

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka hr állás álláskeresés humánerőforrás álláskeresők fizetések toborzás bérek fejvadászat jövedelmek csakhaladoknak csak haladóknak hr fizetések hr szektor alapbér változó bér


A bejegyzés trackback címe:

https://csakhaladoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr51774779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása