Csak haladóknak!

Állásban haladni: hogyan legyünk haladó álláskeresők, hogyan építsünk fel egy sikeres personal brand-et? Tanácsok, aktualitások csak haladóknak!

2010.02.18. 18:31 smartstaff

Hogyan vadásznak az álláskeresőkre?

A fejvadász cégek közmegítélése sok szempontból homályos és téves még manapság is. A fejvadászat elsősorban vezető kiválasztást takar, de a klasszikus értelmezés lassan kezd megszürkülni és a fejvadászok egyéb HR tevékenységekkel is foglalkoznak. Ha szeretnénk ezen a piacon is labdába rúgni, nem árt ha tudjuk, milyen tényezők, szempontok mozgatják a fejvadászt. 

 

A fejvadászt a Megbízó fizeti

Ez a legfontosabb dolog, amit érdemes jól megjegyezni. Ezért tisztában kell lenni azzal, hogy addig, amíg nem illünk bele a képbe valamelyik aktuális megbízásával kapcsolatban, a fejvadásznak nincs nyomós oka találkozni velünk. Tipikusan addig vonakodik majd, ameddig nem tud bennünket jelöltként bemutatni valamelyik megbízása kapcsán.

A fejvadászok rendkívül elfoglaltak

A fejvadászok és munkatársaik egyszerre több projekten dolgoznak, különböző megbízóknak, általában szűkös határidőkkel, ezért rendkívül értékelik a nyílt és hatékony kommunikációt. Ennek jegyében a "fejvadász-barát" önéletrajzra is érdemes odafigyelni. (Lásd Tízparancsolat a hatékony önéletrajzhoz írásunkat.)

Személyes információkkal dolgoznak

Ennek tükrében elvárhatjuk, hogy azokat bizalmasan kezeljék. A legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy adataink, személyes információink biztonságban vannak, ha érdeklődünk a cég megítélésével, hírnevével kapcsolatban. Kényes téma lehet a díjazás, amit mindenképpen meg kell beszélni a fejvadásszal. Célszerű rugalmasnak mutatkozni ebben a kérdésben, ha nem akarunk remek lehetőségeket elszalasztani.

A fejvadászok őszinteséget várnak el

A jó fejvadász cég számos referenciát kér jelöltjeitől és ellenőrzi azok képzettségét az egyetemeknél és a szóban forgó szakmai szervezeteknél. A szavahihetőséggel nem érdemes játszani, hiszen ha egyszer bedőlünk, számolnunk kell vele, hogy "jó hírünknek" hamar híre megy a cégek között. A pályázók többsége általában kellően őszinte, ugyanakkor nem mind elég nyitott. Bizonyos, akár kényelmetlen információkat célszerű elsőként megosztani a fejvadásszal, nehogy a későbbiekben szembesüljenek vele, és azzal, hogy elhallgattuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: állás álláskeresés álláskeresők toborzás fejvadászat csakhaladoknak csak haladóknak állásban haladók


A bejegyzés trackback címe:

https://csakhaladoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr471771199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása