Csak haladóknak!

Állásban haladni: hogyan legyünk haladó álláskeresők, hogyan építsünk fel egy sikeres personal brand-et? Tanácsok, aktualitások csak haladóknak!

2010.02.17. 14:14 smartstaff

Kik vagyunk a magunk szemében?

Ha furcsának és nehezen értelmezhetőnek tűnik a fenti kérdés, segítünk megérteni. Nem, nem az iwiw legújabb alkalmazására gondoltunk, hanem az Énképre. Énképünk megismerésére és szerepére életünkben nem fektetünk megfelelően nagy hangsúlyt. Vegye komolyan, mert ez nem csak pszichoblabla. 

Komoly dologba vágtuk a fejszénket, hogy szeretnénk értelmes és használható tanácsokkal szolgálni egy blogban az énképpel kapcsolatosan. Nagy tudású emberek sok-sok könyvet megtöltenek ebben a témában, és több ezer oldalon keresztül értekeznek róla. Mivel azt tételezzük fel, hogy a téma után itt érdeklődők nem rendelkeznek ezek elolvasásához szükséges idővel (vagy türelemmel), ezért úgy gondoljuk, hogy ha csak pár mondatban beszélünk róla, az is elég.

Térjünk akkor rá postunk lényegére. Mi is az az énkép? A Wikipédián található szócikk szerint: a személy önmagáról kialakított mentális képe, amely külső szemlélő számára hozzáférhető. Az általunk alapműnek tartott Pszichokibernetika (Maxwell Maltz) című könyv szerint az énkép arra vonatkozó elképzeléseinket mutatja meg, hogy milyen embernek tartjuk magunkat. Énképünk, életünk minden területének egyfajta keretet ad, hiszen minden cselekedetünk, gondolatunk és viselkedésünk is énképünk tükrében mutatkozik meg. A personal branding alapja, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, ismerjük erősségeinket és gyengéinket és tudatosan befolyásoljuk, irányítsuk életünket. Ennek megtanulása hosszú folyamat, a személyes márkaépítés folyamata, amelyhez kikerülhetetlen, hogy pontosan ismerjük énképünket, az általa determinált személyiséget és megnyilvánulásait a külvilág felé.

Saját magunkról alkotott képünk, véleményünk lehet negatív és pozitív is. Azonban a sikeres personal brandinghez el kell érnünk, hogy énképünk pozitív legyen, ellenkező esetben minden próbálkozás hiábavaló. Hiába gondoljuk úgy, hogy mi mindent megtettünk, ha bekódolt attitűdjeink, hiedelmeink és érzéseink saját magunkról negatívak. Így minden pozitív gondolat, amely külső körülményekre irányul sikertelen lesz, mert áldozatul esünk saját negatív énünknek. Így tehát Ön az, akinek változtatnia kell ezen. Gondolja végig, őszintén és tényszerűen, hogy mit gondol saját magáról és ez mennyire van összhangban képességeivel (ehhez nyilvánvalóan ismernie kell önmagát, torzítások és elhallgatások nélkül). Sokszor előfordulhat, hogy nem ismerjük magunkat eléggé, így nem tudjuk megítélni, hogy pontosan mire vagyunk képesek, milyen tulajdonságaink, készségeink vannak. Ebből az ismerethiányból fakadóan kénytelenek vagyunk a környezetünk visszajelzéseire hagyatkozni, vagyis énképünket főként tapasztalás útján kialakítani. Ha pedig negatív visszajelzésekkel találkozunk, azok a negatív énképet erősítik, ami szép lassan ördögi körként negatív teljesítményhez és sikertelenséghez vezet. Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően ismerjük önmagunkat.

Mégis van esély a pozitív énkép elérésére.

  1. A legelső lépés, hogy beismerjük magunknak, hogy bizony énképünk negatív hatásoktól befolyásoltan alakult ki, így nem csoda, hogy sikertelennek érezzük magunkat, hiszen annak is látjuk magunkat.
  2. A második lépés, hogy e lehető legobjektívebben térképezzük fel, mire vagyunk képesek, mi jellemez bennünket.
  3. Ha ez sikerült, higgyünk benne, hogy mi saját magunk képesek vagyunk új dolgokra, és sikerességre, és ha ezt tényként kezeljük, tapasztalatként beépül énképünkbe. Az ördögi kör pedig visszájára fordul, és a pozitív visszajelzés hatására énképünk is pozitívvá válhat, ami pozitív teljesítményekhez és sikerekhez vezet.


A bejegyzés nagy tanulsága, hogy segítsünk összegezni az elmondottakat: aki a saját szemében sikerre orientált az sikeres is lesz, mert énképe önmagáról pozitív. Ha jelenleg énképünk negatív, akkor is van lehetőségünk a sikerre, mert énképünk változtatható, és a változás során személyiségünk, viselkedésünk és magunk felé irányuló érzéseink is az énképhez igazodnak.   

 

Szólj hozzá!

Címkék: siker énkép teljesítmény personal branding önmenedzselés csakhaladoknak csak haladóknak personal brand énkép változtatása


A bejegyzés trackback címe:

https://csakhaladoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr651766221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása